He passat la dèria que vaig rebre de la
meva mare als meus fills. Això o s’aprèn de petit o no entra. De fet ni el
meu pare ni la meva dona ho han pogut integrar. La mare a casa dels seus
pares, tot hi viure a ciutat, tenia bestiar al terrat. Porcs i gallines. Una
de les imatges de petit que conservo és anar a recollir ous amb la meva àvia:
apartava la gallina del damunt de l’ou i em deia que tanqués els ulls,
llavors em fregava l’ou calentó per damunt la parpella, era una sensació
màgica, de recolliment feliç. Com que tenien gallines tenien uets. Els uets
són els rovells dels ous a mig formar que trobes de tant en tant en la matriu
de les gallines quan les mates per
menjar-te-les. Hi ha qui els posa al caldo, però a casa, sempre els hem
fregit. En una paella, amb molt de compte perquè no esclatin, es fregeixen
suaument només just per escalfar-los, després els salem i immediatament ens
els mengem. La litúrgia del seu menjar no passaria cap examen d’elegància
però és un plaer: agafem l’uet amb els dits, amb un escuradents fem una
petita punxada travessant la pell, i
després xuclem pel forat fet, tot el rovell, pressionant l’uet amb els dits
per ajudar a que tot el fluid d’un gust intens i exquisit surti poc a poc; un
cop buidat toca menjar-se la pell, la pell conserva una mica de rovell
adherit i està saladeta, senzillament tot plegat una explosió sensorial. Pot
resultar un xic difícil, però us prometo que a casa quan hi ha uets... és una
bogeria.
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada