divendres, 10 de juny del 2011

RETALLADES


Avui tinc ganes de significar-me sobre les retallades donant tot el meu suport, tot i no voler-les.
Però n’estic fart de la poca maduresa social de tots plegats.
El nostre sistema social i econòmic es basa en la confiança. En la confiança amb el veí, amb les institucions públiques que et garantitzen els serveis bàsics d’ensenyament, sanitat i seguretat,  en les empreses privades que et garantitzen que els nostres diners estan en lloc segur i que quan els necesitem els tindrem,…és aquest el millor sistema que de moment hem trobat per organitzar-nos.
La crisi econòmica actual és fruit d’un excés  d’optimisme del passat immediat.Quan qualsevol idea rebia capital per a realitzar-se. Conec més d’una persona que es va atrevir a comprar un terreny, a contractar una colla de paletes i a fer quatre pisos per vendre´ls. Conec qui ha fet inversions fotovoltàiques engrescat per unes subvencions que ara han desaparegut, i el govern del meu país ha fet un inútil aeroport a Lleida que ara cal mantenir, i el govern "zumosol" (és a dir espanyol) està construint l’inútil tren d’alta velocitat Antequera-Granada quan el Madrid-Barcelona presenta des de la seva posada en marxa un compte de resultats negatiu,… i s’han reduït les llistes d’espera als hospitals a base de que els metges operessin per les tardes fent-se un sobresou molt interessant aprofitant les instal.lacions públiques costejades per l’erari públic, i tantes animalades que són innombrables..
Fins que qui deixava tots aquests diners ha començat a tenir por, a perdre la confiança de que els hi serien tornats,…llavors ha dit prou, no en deixo cap més,…i ara cal tornar-los.
Però l’excés de confiança ha fet fer habitatges per sobre les necessitats,…i ara no es venen,… aeroports i trens que no s’utilitzen,…i que per tant no generen ingressos i si despeses,…i sense ingressos no hi ha capacitat per tornar el què es deu. I la culpa és de tots,...pot ser d'uns més que d'altres, ...però socialment tots hi hem participat. Quantes veus es van aixecar fa 5 anys dient que la vida que portavem no era possible,...qui no va canviar de pis o es va endeutar per sobre de les seves possibilitats reals, qui no va estirar el braç més que la màniga,...i ara cal tornar els diners que es deuen,..perquè sinò els tornem algú perdrà la confiança,..o potser la perdrem tots.
Però com que el sistema es basa en la confiança,… l’Administració ha decidit aportar els diners als bancs que van deixar els diners als promotors  perquè els puguin tornar als bancs que varen deixar en el seu dia els diners a tots.
I per mi aquí rau la mare dels ous. L’Estat deixa els diners al banc, no al promotor,… perquè no se’n fia del promotor i perquè és preferible enfonsar a la misèria un promotor que un banc,.. perquè de la fallida del promotor només repercuteix en ell i els seus empleats,…que van a l’atur,…però la fallida d’un banc,…és el desencadenat de la revolució,…perquè és el símbol de la confiança social,… perquè si cau qualsevol banc això és la guerra,…perquè l’endemà tots estem retirant tots els nostres diners dels altres bancs (“el corralito”),…i això és impossible,  impossible perquè senzillament no existeixen (efecte multiplicador del diner) ,…i per tant és impossible que ens els tornin.
Aquesta és la situació.
Què faríem cadascú de nosaltres si haguéssim de solucionar el problema.
A nivell macroeconòmic jo no hi veig gaires alternatives al què s’ha fet fins ara, per molta ràbia que em faci que les coses siguin així, i que no haguem estat capaços fins el dia d’avui de parir un sistema diferent. Ara per ara, reduir les despeses (perquè no hi ha diner disponible perquè tot es destina a mantenir la confiança del sistema) i mantenir els bancs per mantenir la confiança social.
Arribats en aquest punt reclamo la  responsabilitat social de tots,…que els mestres i sanitaris que ara estan tant enfadats en siguin conscients de la realitat i deixin de protestar per les retallades i s’impliquin en orientar a qui les fa com les ha de fer perquè són ells els que coneixen els detalls i són ells els responsables del seu servei,… i segur que són els més ben preparats per afrontar-ho amb el mínim perjudici. Però si us plau siguem tots responsables.
Això no treu que comparteixi algun argument amb els “indignats”,… em sembla necessari que la gent expressi el seu desacord amb com funcionen les coses,… i seria bo que hi hagués la capacitat de millorar el nostre model,… perquè hi ha molt per millorar a nivell microeconòmic : NO és de rebut que a la Diputació de Barcelona hi hagi 4.000 funcionaris i que 271 M d’€ dels 600 M de pressupost es destinin al capítol I, és a dir, al personal propi, No és de rebut que hi hagi més empleats en el sector públic que a la indústria quan son els primers qui viuen dels segons, NO és de rebut que els banquers que no han fet una bona gestió segueixin manant i cobrant, NO és de rebut que els polítics ens segueixin mentint , però tampoc és admissible desmuntar el què ara tenim, mentre no existeixi una alternativa sèria i pensada. Sí és que som capaços?


4 comentaris:

  1. M'agradaria poder creure en aquesta paraula utòpica que tant sovint s'esmenta en aquest article : CONFIANÇA.
    La realitat ens du a establir llaços de confiança en les relacions afectives, en el desenvolupament de la natura o en Deu. Però quan intervenen interessos económics, de poder, de amnipulació o de cobdicia no pot intervenir el concepte de CONFIANÇA. Alto! així ho entenc jo. A nivell económic per exemple, no puc actuar amb la confiança, si un amic em demana un aval i em garantiex que respondrà SEPPRE al seu pagament, haig de assegurar-me, que en cas que no faci front al pagament per les raons que sigui, jo podré fer-ho amb els meus ingresos regulars disponibles. Peró, per més confiança que volgui tenir, no puc, avalar un import pel qual em fos posible fer front en cas de incidència no desitjada.
    Hauriem d'escoltar els 4 o 5 principis que exigeixen els INDIGNATS de la plaça Catalunya de transparència, democrácia amb llistes obertes, honradesa demostrada etc. En el gover no puc confiar, s'em han de justificar les despeses i ser transparent. Els bancs que gestionen els meus estalvis m'han de garantir que podré disposar-ne a qualsevol moment i no fer fallida per haver estirat més el braç que la màniga.
    Un mon basat en la confiança seria ideal peró impossible d'aplicar a totes les esferes de interrelació. Els homes no sempre som bons ni perfectes, gràcies a Deu. En certes circumstàncies podem sobreposar els nostres interessos als dels altres. Victor

    ResponElimina
  2. La dita popular afirma, que cada poble te el govern que es mereix. Al nostre poble ens falta: cultura, interès pel coneixement, formació de esperit i pensament critic (com queda reflectit el els blocs), inquietuts objectives, realistes i sostenibles de les situacions quotidianes, etc. etc. Victor

    ResponElimina
  3. La teva confiança no és justa, si s'han de fer retallades, però per tots? Si un te un Pa i li treuen mig no és el mateix que un que te dos pans i li treuen mig.

    Si a les retellades però ben fetes i se que no és facil, lo que demano, però per demanr que no quedi.

    3a

    ResponElimina
  4. El banc que s'enfonsa no s'ha de salvar, s'ha de nacionalitzar i s'ha de dedicar al cobrament de credits pendents i ser gestionat pel personal just de funcionaris/administradors (sense directius amb bonus).

    La Crisi encara no ha començat, això era pre-crisi...

    Ewald

    ResponElimina